De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Transformaties in de goniometrie

 Dit is een reactie op vraag 93146 
hi de beste wensen voor het nieuwe jaar .Ik heb een vraag
een waterrad op een peddle boot heeft een radius van 2m .De wiel roteert elke 30 sec and de bodem is 0.6 m onder gedompeld in water
De formule is y=2cos(pi/15t)+1.4
de grafiek : de x -as is verdeeld in 3 x 10 sec and de y-as is het middelpunt 1.4,wateropeervlak is 0 en de bodem is -0.6 and de maximum is 3.2
vraag hoe lang is het wiel onder water
ze zeggen tussen 11.2 sec and 18.8 sec
Maar als ik de formule uitwerk kom ik op 0,40 voor y Wat doe ik verkeerd .please help

even ter aanvulling voor de formule y=2cos(pi/15t)+1.4
1.4+2cos(pi/15t)=3.2
1.4+2cos(pi/15t)-3.2=0
-1.8+2cos(pi/15t)=0.90=cos(pi/15t)
1/cos(0.90)=pi/15t =2.69056842 = 0.20943951t
t=12.84 sec dus bij een hoogte van 3.2 hoort 12.84 sec maar hun zeggen 10 sec
De hoogte bij 10 seconden zou dan zijn
1.4+2cos(pi/15·10)= 1.4+2· cos (2.094395102)
1.4+2·(-0.5)= 0.40
de hoogte zou dan 0,40 m zijn .
NB deze formule werkt wel bij soortgelijke opgaven.Daarom snap ik het niet
Met grote dank

ron
Student hbo - zaterdag 15 januari 2022

Antwoord

Hallo Ron,

Allereerst: een punt van het wiel komt onder water wanneer y=0, niet wanneer y=3,2. De vergelijking die je moet oplosssen, is dus:

2cos($\pi$/15t)+1,4 = 0

Let vervolgens goed op je notatie. De juiste uitwerking is:

2cos($\pi$/15t)+1,4 = 0
2cos($\pi$/15t) = -1,4
cos($\pi$/15t) = -0,7

$\pi$/15t = acos(-0,7)

De inverse functie van cos(x) is arccos(x) of acos(x) (zie
Wikipedia: Arccosinus. Op rekenmachines is deze vaak aangeduid met cos-1, maar dit is beslist niet hetzelfde als 1/cos.

$\pi$/15t = acos(-0,7)
$\pi$/15t = 2,346...
t=2,346...$\times$15/$\pi$
t$\approx$11,2 sec.

Bij t=11,2 sec verdwijnt het punt onder water, dit is 15-11,2=3,8 sec voordat bij t=15 het diepste punt wordt bereikt. Het punt komt weer boven water op t=15+3,8=18,8 sec.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 16 januari 2022
 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Transformaties in de goniometrie 
 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Transformaties in de goniometrie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3