Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitkomst omzetten in jaren-maanden-dagen

hoi, hoe moet ik een uitkomst omzetten in jaren maanden en dagen? ik heb een uitkomst van 37,84071628 en mijn uitkomst zou dan 37 jaar 10 maanden 3 dagen moeten worden maar ik weet niet hoe ik dit kan omzetten.

een ander vraag was dan hoe ik 48,18841678 kan omzetten naar uur,minuten en seconden. dat zou 48uur 11minuten en 18seconden moeten worden.

Mel
Student universiteit België - dinsdag 22 december 2020

Antwoord

Hallo Melike,

Soms gaat men er voor het gemak van uit dat een maand (gemiddeld) 30 dagen heeft. Dan is de berekening als volgt:

37,84071628 jaar is 37 hele jaren + 0,84071628 jaar

1 jaar is 12 maanden, dus 0,84071628 jaar is 0,84071628·12=10,08859536 maanden
10,08859536 maanden is 10 hele maanden + 0,08859536 maand

1 maand is 30 dagen, dus 0,08859536 maand is 0,08859536·30=2,65787 dagen, afgerond 3 dagen.

Zo kom je op 37 jaar, 10 maanden en 3 dagen.

Iets netter (vind ik, maar ook iets meer werk) is uitgaan van 365 dagen in een jaar:
37,84071628 jaar is 37 hele jaren + 0,84071628 jaar
1 jaar is 365 dagen, dus 0,84071628 jaar is 0,84071628·365=306,8614313 dagen.

Dan aftellen: de maanden januari t/m augustus (10 maanden) hebben 31+28+31+ ... +31=304 dagen.
306,8614313 dagen is dus 10 hele maanden + 2,8614313 dagen, afgerond 10 maanden en 3 dagen.

48,18841678 uur omrekenen naar uren, minuten en seconden gaat op gelijksoortige manier:
48 hele uren + 0,18841678 uur

1 uur is 60 minuten, dus 0,18841678 uur is .....

Lukt het zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 22 december 2020
 Re: Uitkomst omzetten in jaren-maanden-dagen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics