De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Warmte koperdraad

Hoi,
Ik ben bezig om de weerstand van een koperdraad onder de motorkap van een auto te bepalen, echter loop ik vast bij de differentiaal vergelijk. De waarde Re is de relevante om het om het opgenomen vermogen te bepalen van de kabel door de motorwarmte.

Via:
P-(T-T0)/Rw =c·m·(dT/dt)

Kom ik uit op:
T=T0+Rw·P-P·Rw·e^(t/(c·m·Re))

Nu wil de e wegwerken, maar ik kom dan richting:
d/dReT= t0+Rw·P-P·Rw·e^(t/c·m·Re)(t/c·m·Re)

Ik heb het idee dat in bovenstaand stuk de fout zit, maar ik weet niet precies hoe ik dit nu verder moet aanpakken.

Bij voorbaat dank voor de hulp

TDSAE
Student hbo - woensdag 9 december 2020

Antwoord

Je vraag is niet helemaal duidelijk, maar als ik het goed begrijp, wil je de (partiële) afgeleide van T naar Re weten in de formule:

q91147img1.gif

Voor het overzicht schrijf ik deze eenvoudiger:

q91147img2.gif

Hierin is:
C1 = T0+ Rw·P
C2 = P·Rw
C3 = t/(c·m)

De afgeleide van de constante C1 is 0. Zo vind ik:

q91147img3.gif

Iets overzichtelijker genoteerd:

q91147img4.gif

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 10 december 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3