De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Functies met een parameter

Hallo, ik heb een vraag naar aanleiding van:Bij opgave 5 wordt de ytop gedefinieerd als
ytop=−12+p, bij xtop=-2 (xtop is duidelijk)
Ik had ytop echter zelf berekent als ytop=12+p door te stellen dat
f(-2)=
ytop=
((3·-2)2)+12·-2+p=
((3·-2)2)-24+p=
(-62)-24+p=
36-24+p=
12+p
waarbij f(-2)=8, dus,
12+p=8
p=-4

Mij is dus onduidelijk waarom (3·-2)2=-36 en (3·-2)2≠36 aangezien -x2=x2 naar mijn weten...

Simon
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 8 december 2020

Antwoord

's Kijken.,..

Gegeven:

$
\eqalign{
& f(x) = 3x^2 + 12x + p \cr
& x = - 2 \cr}
$

Geeft:

$
\eqalign{
& f( - 2) = 3 \cdot \left( { - 2} \right)^2 + 12 \cdot - 2 + p \cr
& f( - 2) = 3 \cdot 4 - 24 + p \cr
& f( - 2) = 12 - 24 + p \cr
& f( - 2) = - 12 + p \cr}
$

Dus ergens gaat er iets niet goed. Bij een term als $3x^2$ moet je eerst kwadrateren en daarna vermenigvuldigen met 3. Dacht ik zo...

Naschrift
Overigens is $-x^2$ niet gelijk aan $x^2$.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 december 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics