De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Insluitstelling

Beste

Kunt u aub mij helpen met deze vraag 14?

Bereken de limiet van de volgende rijen (un) door gebruik te maken van de insluitstelling. Noteer de rangnummers van de rijen (vn) en (wn) die je daarbij gebruikt en laat zien dat aan alle voorwaarden van de insluitstelling voldaan is.

Hint bij c: bewijs eerst door volledige inductie dat:
V n E No: n $<$ 2')

U(n)=(cosn+sin n)/n2

Riffat
3de graad ASO - vrijdag 4 december 2020

Antwoord

Er geldt dat $\cos n$ en $\sin n$ beide tussen $-1$ en $1$ liggen, dus geldt
$$-2\le\cos n+\sin n\le2
$$voor alle $n$.
Je kunt dus $v_n=-\frac2{n^2}$ en $w_n=\frac2{n^2}$ nemen.

(Ik zie niet wat die $2^n$ hier mee te maken heeft.)

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 4 december 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3