De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De bevolking van Nicosia

Beste,

Ik vraag mij af hoe ik de volgende vraag moet oplossen aan de hand van de voorwaardelijke kans.
  • De bevolking van Nicosia bestaat uit 75% Grieken en 25% Turken. 20% van de Grieken spreekt Engels en 10% van de Turken spreekt Engels. Wat is de kans dat indien je een persoon ontmoet die Engels spreekt, deze persoon een Griek is?
Alvast bedankt.

Yosra
Student universiteit België - zondag 1 november 2020

Antwoord

Op Voorwaardelijke kansen en onafhankelijkheid staat een voorbeeld van een kanstabel. Het is voor het begrip handig om een kanstabel te maken:

75% Grieken en 25% Turken:

q90843img1.gif

20% van de Grieken spreekt Engels en 10% van de Turken spreekt Engels:

q90843img2.gif

Dan de rest invullen:

q90843img3.gif

Je kunt nu het antwoord wel bedenken:

Beschouw de gebeurtenissen A en B:

A: 't Is een Griek!
B: Hij/zij spreekt Engels.

$
\eqalign{
& P(A) = 0,75 \cr
& P(A\,\,en\,\,B) = 0,15 \cr
& P(B) = 0,175 \cr
& P(A|B) = \frac{{P(A\,\,en\,\,B)}}
{{P(B)}} = \frac{{0,15}}
{{0,175}} \approx 0,857 \cr}
$

Kijk maar 's goed naar de verschillende kansen. Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 2 november 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3