De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Toren bouwen

Goede dag.
Ik heb wat problemen met het volgende probleem:

Wout wil een toren bouwen met 16 blokjes. Hoeveel rijen moet hij dan uitzetten? De toren wordt volgens een RR reeks gebouwd volgends een getalreeks 1,2,3,....

Ik gebruik meestal:
  • T(n)=t(1)+(n-1)v
  • S(n)=n(t(1)+t(n)
Ik bekwam 17 rijen en dat klopt met het antwoord.

Nu komt er een tweede vraag om in omgekeerde zin te werken:

Een toren van 24 rijen wordt gebouwd met dezelfde RR reeks als hierboven. Hoeveel kubusblokjes heeft Wout nu nodig. Ik kom er niet uit. Antwoord zou 300 blokjes zijn. Graag wat hulp aub!
Groeten.

Rik Le
Iets anders - donderdag 22 oktober 2020

Antwoord

Dag Rik,
Jouw formule voor S(n) klopt niet helemaal, je vergeet door 2 te delen.
Neem aan dat deze reeks n termen heeft, dan is t{1)=1, t(n)=n.
Dan wordt S(n)=n·(n+1)/2.

Jouw antwoord voor de eerste vraag snap ik niet. Ik denk dat die 16 blokjes wel wat meer zijn. 17 rijen levert 17·18/2=153 op. Moet die 16 niet 160 zijn?

Een toren van 24 rijen heeft dan 24·25/2=300 blokjes op.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 22 oktober 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3