De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Analyse van meer variabelen

 Dit is een reactie op vraag 90558 
Beste KpHard,

wat betreft de functie: f(x,y)=x2+y2+8y−6xy

Ik begrijp heel goed wat u geschreven hebt. Ik heb ook de informatie die u mij hebt gestuurd gelezen. Daar heb ik ook veel van geleerd. Dank u.

Als ik meer van deze functie wil weten want dat is een functie van meer variabele. Betekent genoeg stappen die bekend moeten zijn.

Is het handig om bijvoorbeeld y als x vrij maak ( y=0 en/of x=0) (kwadraatafsplisten) dan zie ik wat ik krijg? welke formule en welke grafiek?

of bijvoorbeeld de eerste en de tweede afgeleiden berekenen om de kritische punten en de karakteristiek van deze functie te weten? en dan kan ik zien bij welke categorie hoort?

Ik wil voor me zelf meer weten van deze functie. Alvast bedankt.

M
Student hbo - zondag 18 oktober 2020

Antwoord

Eigenlijk is de schrijfwijze
$$f(x,y)=(x-3y)^2-2(2y-1)^2+2
$$al optimaal: daaraan kun je al zien dat er één kritiek punt is (waar $x-3y=0$ en $2y-1=0$) en dat je daar met een zadelpunt te maken hebt: boven de lijn $y=\frac12$ heb je een dalparabool, boven de lijn $x=3y$ een bergparabool.
De niveaulijnen van $f$ zijn hyperbolen. Als de asymptoten daarvan wilt bepalen dan kun je het best $x$ in $y$ uitdrukken via
$$x-3y =\pm\sqrt{2(2y-1)^2+c-2}
$$waarbij $c$ het gewenste niveau is.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 19 oktober 2020
 Re: Re: Analyse van meer variabelen 
 Re: Re: Analyse van meer variabelen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3