Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Voorschrift van homografische functie zoeken

 Dit is een reactie op vraag 90606 
Wel, ik kom uiteindelijk ook aan (6x-2)/(3x+4):
a=HA=2; c=-4/3 en b=-10/3 (gestart van a + b/(x-c)).

Maar als ik ax+b deel door cx+d, dan kom ik aan
a + b/(x+d/c) en dat is toch niet = a + b/(x-c). Waar is "d" gebleven in de vereenvoudige functie? Hoe komt het dat men die wel mag gebruiken?

Bedankt.

Evi
3de graad ASO - zondag 4 oktober 2020

Antwoord

Dat kan ook:

\eqalign{ & f(x) = a + {b \over {x - c}} \cr & HA:y = 2\,\,\,geeft\,\,\,a = 2 \cr & f\left( {{1 \over 3}} \right) = 0\,\,\,geeft: \cr & f\left( {{1 \over 3}} \right) = 2 + {b \over {{1 \over 3} - c}} = 0 \Rightarrow 3b + 2 = 6c \cr & f( - 1) = - 8\,\,\,geeft: \cr & f( - 1) = 2 + {b \over { - 1 - c}} = - 8 \Rightarrow b = 10c + 10 \cr & \left\{ \matrix{ 3b + 2 = 6 \cr b = 10c + 10 \cr} \right. \cr & \left\{ \matrix{ b = - {{10} \over 3} \cr c = - {4 \over 3} \cr} \right. \cr & f(x) = 2 + {{{{ - 10} \over 3}} \over {x + {4 \over 3}}} \cr & f(x) = 2 - {{10} \over {3x + 4}} \cr}

't Is maar wat je handiger vindt...

Maar de variabelen zijn bij beide uitgangspunten duidelijk niet hetzelfde.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 4 oktober 2020
 Re: Re: Re: Voorschrift van homografische functie zoeken 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics