De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rijen

Beste,

Ik heb helft van de vraag opgelost. Ik heb u1 al bepaald, maar ik weet niet hoe moet ik u2, u3 en u5 moet bepalen.

Beschouw de rij un met un+2=4×un+1-un
Ik kom er uit op u1=4
  • Bepaal u1, u2, u3 en u5.

Riffat
3de graad ASO - donderdag 24 september 2020

Antwoord

Ik weet niet hoe je aan $u_1=4$ komt maar daar ben je er nog mee. Je zult (bijvoorbeeld) ook $u_2$ nodig hebben. Neem aan dat $u_2=7$ je krijg dan:

$u_3 = 4·7-4 = 24$

Maar zonder $u_2$ of andere aanvullende gegevens gaat dat niet lukken...
  • Wat was de volledig opgave?
Naschrift

In de opgave was gegeven $u_4=194$. In dat geval:

$
\eqalign{
& u_4 = 4u_3 - u_2 = 194 \cr
& u_4 = 4\left( {4u_2 - u_1 } \right) - u_2 = 194 \cr
& u_4 = 15u_2 - 4u_1 = 194 \cr}
$

Als je dan weet $u_1=4$ dan:

$
\eqalign{
& 15u_2 - 4 \cdot 4 = 194 \cr
& 15u_2 - 16 = 194 \cr
& 15u_2 = 210 \cr
& u_2 = 14 \cr}
$

Dan zal de rest ook wel lukken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 24 september 2020
 Re: Rijen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3