De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs Pythagorische drietallen

De zijden van een driehoek zijn (a+b)/2, (a-b)/2 en √ab lang. Bewijs dat de driehoek rechthoekig is.
Hoe bewijs je dit?

Wiskun
2de graad ASO - dinsdag 25 augustus 2020

Antwoord

Als je als rechthoekzijden $
\eqalign{\frac{{a - b}}
{2}
}$ en $
\eqalign{\sqrt {ab}}
$ neemt en als schuine zijde $
\eqalign{{\frac{{a + b}}
{2}}}
$ dan zou, wegens de stelling van Pythagoras, moeten gelden:

$
\eqalign{\left( {\frac{{a - b}}
{2}} \right)^2 + \left( {\sqrt {ab} } \right)^2 = \left( {\frac{{a + b}}
{2}} \right)^2 }
$

En wat denk je? Klopt als een bus!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 25 augustus 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3