De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Volledige inductie

Bewijs met volledige inductie dat 6n - 1 gelijk is aan een veelvoud van 5. (5k)

Dus 6n - 1 = 5k.

De basisstap begrijp ik, maar kan iemand me helpen met de inductiestap? Of het inductiebewijs. Bedankt!

Elke
Student universiteit - dinsdag 25 augustus 2020

Antwoord

Basisstap.
Neem aan $
6^{n} - 1
$ is een veelvoud van 5. Is dan $
6^{n + 1} - 1
$ ook een veelhoud van 5?

$
\eqalign{
& 6^{n + 1} - 1 = \cr
& 6 \cdot 6^n - 1 = \cr
& 5 \cdot 6^n + 1 \cdot 6^n - 1 \cr
& 5 \cdot 6^n + 6^n - 1 \cr}
$

...en inderdaad, een veelvoud van 5. Nu nog even netjes opschrijven. Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 25 augustus 2020
 Re: Volledige inductie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3