De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ccvx januari opgave 2b,c

Van een lineaire functie is gegeven: f(2)=8 en f(20)= 35

De rij Un met n=1,2,3, etc. wordt gedefinieerd door Un=f(n)

b) Leg uit dat de rij Un een rekenkundige rij is en laat zien dat U1=6,5
c) Bereken de som van de eerste 100 oneven termen van deze rij (dus U1 + U3 +...+U99)

Ik kom hier echt niet uit. Kan iemand mij hierbij helpen?

saida
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 19 juli 2020

Antwoord

Op rekenkundige rijen kan je van alles vinden.

Een rekenkundige rij is een rij waarvan het verschil van twee opeenvolgende termen steeds hetzelfde getal is. Idem voor een linair verband. Je kunt een functievoorschrift voor f uitrekenen:

$
\eqalign{
& a = \frac{{35 - 8}}
{{20 - 2}} = 1\frac{1}
{2} \cr
& y = 1\frac{1}
{2}\left( {x - 2} \right) + 8 \cr
& y = 1\frac{1}
{2}x + 5 \cr}
$

f(1)=6,5

b.
Voor een rekenkundige rij $u_n$ geldt:
  • som=$\frac{1}{2}$·aantal termen·(eerste term+laatste term)
Dan moet het wel lukken!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 19 juli 2020
 Re: Ccvx januari opgave 2b,c 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3