De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ccvx 2012 juli opgave 3a

stap 1: F'(x)= 0
Stap 2: √x + (x-1)/(2√x) =0
Stap 3: (√x)2 + (x-1)/2 =0
Stap 4: x + 1/2x -1/2 = 0

Kan iemand mij aub uitleggen hoe ze dit hebben gedaan bij stap 3 en 4. Ik snap dus niet hoe die wortel x bij de noemer weggaat en de wortel x in het kwadraat wordt gezet etc

saida
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 17 juli 2020

Antwoord

Hallo Saida,

Om van stap 2 naar stap 3 te gaan, zijn beide zijden van de vergelijking vermenigvuldigd met √x. Rechts is dus 0·√x, dat blijft 0.

Links: √x·√x = x en (x-1)/(2√x)·√x = (x-1)/2

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 17 juli 2020



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb