De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: De som van positieve gehele getallen

 Dit is een reactie op vraag 90045 
Mijn redenering:

Als de eerste 10-tal twee termen bevat moet het volgende tiental ook twee termen bevatten (1022 en 1027) het eerste hondertal moet dan 20 termen bevatten het eerste 1000 tal moet dan 10×20=200 termen bevatten dus n=200

Maar mijn antwoord is fout:

S=1/2·200·(1002+9997)=1099900

mboudd
Leerling mbo - zondag 7 juni 2020

Antwoord

Het aantal termen klopt niet.

1002 t/m 9997
0 t/m 8995
In stappen van 5 geeft dat 1799 stappen
Dat zijn dan 1800 termen.

Dat moet het lukken!

Naschrift
Je kunt ook 1002 t/m 9992 en 1007 t/m 9997 apart bekijken!

$
\eqalign{
& t_1 = \frac{{9992 - 1002}}
{{10}} + 1 = 900 \cr
& t_2 = \frac{{9997 - 1007}}
{{10}} + 1 = 900 \cr}
$

Het totaal aantal termen is 1800.

Tip
Als je de formule vergeten bent kan je altijd nog terugvallen op de truc van Gauss...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 juni 2020
 Re: Re: De som van positieve gehele getallen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3