De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Berekenen van een som 2

 Dit is een reactie op vraag 90009 
Ik begrijp het niet, welke termen van 1? En waarom is bovenstaande alle drie gelijk aan elkaar? Ik zie ook niet bij de volgende opgave van:

S k=0 tot 8 (8,k)(2)k

Gelijk is aan 38 voor a=1en b=2

mboudd
Leerling mbo - dinsdag 2 juni 2020

Antwoord

Vul $
\left( {a + b} \right)^n = \sum\limits_{k = 0}^n {\left( {\matrix{
n \cr
k \cr

} } \right)} \cdot a^{n - k} \cdot b^k
$ maar 's in met n=8, a=1 en b=-1.

Omdat machten van 1 gelijk aan 1 zijn kan je dat weglaten. Je krijgt dan de gegeven uitdrukking. Dat is wat er in de opdracht gebeurd is.

Hetzelfde gaat op bij $
\sum\limits_{k = 0}^8 {\left( {\matrix{
8 \cr
k \cr

} } \right) \cdot 2^k }
$. Er ontbreekt de term met de exponent $8-k$, dus die termen zullen dan wel de termen met 1 zijn:

$
\sum\limits_{k = 0}^8 {\left( {\matrix{
8 \cr
k \cr

} } \right) \cdot 1^{8 - k} \cdot 2^k }
$

Dus kennelijk is $a=1$ en $b=2$ en $n=8$, dus:

$
\sum\limits_{k = 0}^8 {\left( {\matrix{
8 \cr
k \cr

} } \right) \cdot 1^{8 - k} \cdot 2^k } = \left( {1 + 2} \right)^8 = 3^8
$

Het werkt dus twee kanten op. Daar moet je 't mee doen...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 2 juni 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3