De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rekenkundige en meetkundige rijen

Ik snap de uitwerking van een examenopgave niet. Hoe ze aan de overige getallen komen die voldoen voor x=-1 en x=-4 bij de rekenkundige rij.

HAVO Wiskunde, 1969 - I

De rij 2, x, y, x2+ 8x bestaat uit vier verschillende termen.
  1. Bereken x en y als de rij rekenkundig is.
  2. Bereken x en y als de rij meetkundig is.
Zie uitwerkingen

mboudd
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 16 mei 2020

Antwoord

I.
Een rekenkundige rij heeft deze vorm:

a, a+n, a+2n, a+3n, a+4n,...

Met 2, x, y, x2+8x krijgen we $
a=2$, dus dat weten we vast. Er geldt verder:

x=2+n
y=2+2n
x2+8x=2+3n

Dat is een stelsel van 3 vergelijkingen met 3 onbekenden. Dat is oplosbaar. Vul bijvoorbeeld (1) maar 's in bij (3). Dan ben je er al.

II.
Voor een meetkundige rij heeft deze vorm:

a, ar, ar2, ar3, ar4, ...

Met 2, x, y, x2+8x krijg he $a=2$, dus dat weten we al. Er geldt verder:

x=2r
y=2r2
x2+8x=2r3

Dat is wederom een stelsel van 3 vergelijkingen met 3 onbekenden. Dat kan je oplossen en dan ben je er wel. Vul bijvoorbeeld (1) maar 's in bij (3). Dan ben je al een eind op weg.

Leermoment
Je kunt beter zelf nadenken.

Meer examens

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 16 mei 2020
 Re: Rekenkundige en meetkundige rijen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3