De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentievergelijking van de tweede orde

Bepaal een recursieve formule die bij de directe formule u(t) = 3t − 5(t) · 3t hoort, inclusief de randvoorwaarden.

Deze vraag heb ik gekregen, maar ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken om de randvoorwaarden te krijgen.
Als het goed is is de recursieve formule: u(t)=6u(t-1)-9u(t-2) berekening:
g=3
(g-3)2=0
g2-6g+9=0
1-6 1/g + 9 1/g2=0
-6g^(t-1)-9g^(t-2)=gt
stel gt is van de vorm gt=u(t)
Dit geeft:
u(t)=6u(t-1)-9u(t-2)

om nu de randvoorwaarden te krijgen weet ik niet.

Petra
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 15 mei 2020

Antwoord

De beginvoorwaarden zijn hier de waarden van $u(0)$ en $u(1)$; die haal je toch zo uit de formule?

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 15 mei 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3