De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Een combinatorische vraag

 Dit is een reactie op vraag 89747 
Ik bedoelde idd P0(x) met P(0) en ik zie dat het niet klopt, maar als ik n en k om zou wisselen zou het niet in een polynoomvorm passen. Blijkbaar zit er bij zo'n polynoom een bepaalde randvoorwaarde ingebouwd, en deze paste in dit geval niet bij de recursieve forumle.

Ik heb wel een ander idee, maar ik kan het lastig uitleggen zonder forumules. Maar de basis is: m keer partiele integratie toepassen op de k-de afgelde van Γ(n+1). Dat komt in mijn geval uit op de de integraal van x = 0 tot x = oneindig van exp(-x)dm(xn(ln(x)k). En met dm(xn(ln(x)k) bedoel is de m-de afgeleide van xn(ln(x)k keer dx.

Na wat te rekenen lijkt dit een polynoom in machten van ln(x) te zijn, die is vermenigvuldigd met xn-m, en nu is daar weer een divariable recursie uit te krijgen ( met de coefficenten van de polynoom ). En daarna is het volgensmij weer in een polynoom te gieten. Vervolgens kan je P_m(x) uit de recursie bepalen ( en daarmee de coefficenten ). Maar blijkbaar ging dit bij mij steeds mis, hoe moet het dan wel?

Groeten Jan

Jan
Student universiteit - donderdag 30 april 2020

Antwoord

Ik zou zelf `laag voor laag' werken: je hebt $A(n,0)=n!$.
Dan eerst maar eens de recursie
$$A(n,1) = n\cdot A(n-1,1) +1\cdot A(n-1,0)
$$oplossen, ofwel
$$a_n = n\cdot a_{n-1} + (n-1)!
$$daar zul je zien dat het al minder eenvoudig is dan je misschien denkt.

Met die oplossing kun je dan aan
$$A(n,2) = n\cdot A(n-1,2) +2\cdot A(n-1,1)
$$beginnen.

Daarbij zijn de startwaarden $A(0,1)$ en $A(0,2)$ natuurlijk in lastige integralen verstopt.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 1 mei 2020
 Re: Re: Re: Re: Een combinatorische vraag 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3