De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een combinatorische vraag

Ik heb een combinatorische vraag, het begint met een stukje calculus. Ik wilde namelijk de integraal van de k-de afgeleide van de n! functie evalueren(een oude combinatorische opgave), na wat eenvoudige calculus kom ik uit op de divariable recursieforumule : A(n,k) = nA(n-1,k)+ kA(n-1,k-1).

Ik dacht dat dit wel op de lossen zou zijn door het om te zetten tot een polynomiale vereglijking, waarbij ik dus A(n,k) als de coefficenten van een polynoom van graad n beschouw. In dit geval past het mooi, ik kom uit op P(n)= nP(n-1)+x2P'(n-1)+xP(n-1). Daarna kan het met een integrerende factor worden omgezet tot: xexp(-n/x)P(n)=x2( xexp(-n/x)P(n-1))', en na een substitutie van xexp(-n/x)P(n) = F(n) wordt de vergelijking : F(n) = x2F(n-1)', en deze is eenvoudig op te lossen, maar ik weet niet hoe ik de randvoorwaarden goed kan implementeren, en of de vereglijking wel juist is.

Mijn vraag is dus: of mijn OGF past bij mijn initiële probleem, en als dat het geval is hoe ik de randvoorwaarden goed kan invullen in mijn OGF?

groeten Jan

Jan
Student universiteit - woensdag 29 april 2020

Antwoord

Er zijn een paar dingen niet duidelijk voor mij: $n!$ is alleen voor natuurlijke getallen gedefinieerd; hoe wil je daar afgeleiden van nemen?
Of bedoel je de $\Gamma$-functie? Of bedoel je de differenties: eerste: $n!-(n-1)!$; tweede: $(n!-(n-1)!)-((n-1)!-(n-2)!)$, etc?
Wat stellen de $A(n,k)$ eigenlijk voor?
En waar is de $k$ gebleven in de $P(n)$?
En overigens: de `integraal' van de $k$-de afgeleide is gewoon de $k-1$ste afgeleide, toch en die heb je onderweg naar de $k$de al bepaald.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 29 april 2020
 Re: Een combinatorische vraag 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3