De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Dekpunten

Ik heb bij deze vraag een beetje twijfels of ik een goede redenatie heb voor het oplossen van de dekpunten.

Bereken de dekpunten bij de volgende lineaire differentievergelijking van de eerste orde. Onderzoek ook of er sprake is van enige vorm van convergentie:

L(t + 1) = −0, 9L(t) + 247 met L(0) = 40

De directe formule hiervoor is L(t)=-0,90t·-90+130. De a hiervan is tussen -1 en 0, dus is er sprake van alternerende convergentie.

Om de dekpunten te berekenen moet je van y=x en en y=ax+b het snijpunt berekenen. Echter is de directe formule niet in deze vorm. Maakt dit uit? of moet je dit op een andere manier aanpakken?

Geert
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 11 april 2020

Antwoord

Voor het dekpunt los je deze vergelijking op:

$
\begin{array}{l}
\overline L = - 0,9\overline L + 247 \\
\overline L = 130 \\
\end{array}
$

Maar dat wisten we al!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 11 april 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3