De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Iteraties

Het getal 555 is de startwaarde x0 van een iteratieproces. We vermeerderen dit getal eerst met 5% en daarna met 5 eenheden. Vervolgens verminderen we het bekomen resultaat eerst met 5% en daarna met 5 eenheden. Zo ontstaat de term x1 van het iteratieproces.

Alle volgende termen worden volgens dezelfde rekenwijze uit hun voorganger afgeleid.
  1. Stel een iteratieformule op.
  2. Bepaal het dekpunt van de bijbehorende functie f. Is het dekpunt aantrekkend of afstotend?
  3. Na hoeveel iteratiestappen is de bekomen term negatief?
  4. Na hoeveel iteratiestappen is de bekomen term minder dan 5 eenheden van het dekpunt verwijderd.
Ik snap alleen niet hoe je het iteratieformule opstelt.

Timmy
3de graad ASO - maandag 9 maart 2020

Antwoord

Er geldt:

$
x_1 = (x_0 \cdot 1,05 + 5) \cdot 0,95 - 5
$

Haakjes wegwerken levert:

$
x_1 = 1,8528 \cdot x_0 - 0,25
$

Dan zal het wel lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 maart 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3