De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gelijkheid van twee limieten aantonen

Gegeven is de rij $(a_n)$ met $n$ een element van de natuurlijke getallen (inclusief 0). Er geldt $a_0 = 1$ en $a_{n+1} = 1 + 1/a_n$.

Gevraagd wordt om te bewijzen dat de volgende limieten hetzelfde zijn: lim k$\to$ oneindig van $a_{2k}$ = lim k $\to$ oneindig van $a_{2k+1}$. Ik heb al aangetoond dat beide rijtjes convergent zijn. Echter lukt het me niet om te bewijzen dat beide limieten hetzelfde zijn (op een formele manier).

Ik heb kunnen bewijzen dat de linkerkant van de gelijkheid als limietwaarde het supremum is van $a_{2k} | k$ een natuurlijk getal} en dat de rechterkant van de gelijkheid als limietwaarde het infimum is van de verzameling $a_{2k+1} | k$ een natuurlijk getal}. We mogen geen gebruik maken van Cauchy rijen.

Jan
Student universiteit - zondag 1 maart 2020

Antwoord

Als het goed is heb je dus al kunnen laten zien dat de even termen stijgen en dat de oneven termen dalen.
Je zou nu kunnen proberen te laten zien dat $\lim_{k\to\infty}a_{k+1}-a_k=0$.
En wel door $a_{k+1}-a_k$ te relateren aan $a_k-a_{k-1}$:
$$a_{k+1}-a_k = \frac{a_{k-1}-a_k}{a_{k-1}\cdot a_k}
$$

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 1 maart 2020
 Re: Gelijkheid van twee limieten aantonen  



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3