De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rekenkundige rijen

De opdracht is: Bereken tn
Gegeven: t5 + t7 = 0 en t1 + t2 + t3 = 36
De oplossing is: -3n + 18
Hoe kom ik aan deze oplossing? Alvast bedankt

Wendy
2de graad ASO - woensdag 12 februari 2020

Antwoord

Je kunt schrijven
$t_5+t_7=t_0+5v+t_0+7v=0$ of $2t_0+12v=0$ waarbij $v$ het verschil is tussen opeenvolgende termen uit de rij.
Ook geldt:
$t_1+t_2+t_3=t_0+v+t_0+2v+t_0+3v=36$ of $3t_0+6v=36$
Uit $2t_0+12v=0$ en $3t_0+6v=36$ vind je nu makkelijk je oplossing $t_0=18$ en $v=-3$.

Het is ietwat vreemd om te werken met eerste term $t_0$, meestal begint men bij $t_1$.

js2
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 12 februari 2020
 Re: Rekenkundige rijen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3