De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De vergelijking van een lijn door twee punten

Goedemiddag!
Ik probeer al even te begrijpen waarom je de volgende formulekunt gebruiken om de formule van een lijn te bepalem: 'een vergelijking van de lijn door de punten (a1,a2) en (b1,b2) is (a1-b1)(y-b2) = (a2-b2)(x-b1) '

Ik kan aflezen dat de rico erin verwerkt is namelijk en je houd dan over: (a1-b2)(y-b2)/(a2-b2)=x-b1
= (rico · (y-b2))/(a2-b2) = x-b1
= (rico · y/(a2) = x-b1 nouja... het lukt niet verder ik kan deze formule nergens vinden op het Internet.

Kunt u me deze formule uitleggen... Hij lijkt me wel handig ☺
Vriendelijke groet,
Stijn

Stijn
Cursist vavo - woensdag 13 februari 2019

Antwoord

Dat gaat xo:

$
\eqalign{
& y = ax + b \cr
& a = \frac{{\Delta y}}
{{\Delta x}} = \frac{{a_2 - b_2 }}
{{a_1 - b_1 }} \cr
& B\left( {b_1 ,b_2 } \right) \cr
& y - b_2 = \frac{{a_2 - b_2 }}
{{a_1 - b_1 }} \cdot \left( {x - b_1 } \right) \cr
& \left( {a_1 - b_1 } \right)\left( {y - b_2 } \right) = \left( {a_2 - b_2 } \right) \cdot \left( {x - b_1 } \right) \cr}
$

Voorbeeld
Geef een vergelijking voor de lijn door de punten A(-2,5) en B(1,7) geeft volgens je formule:

$
\eqalign{
& \left( { - 2 - 1} \right)(y - 7) = (6 - 7)(x - 1) \cr
& - 3(y - 7) = - 1(x - 1) \cr
& - 3y + 21 = - x + 1 \cr
& - 3y = - x - 20 \cr
& y = \frac{1}
{3}x + 6\frac{2}
{3} \cr}
$

Opgelost...:-)Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 13 februari 2019
 Re: De vergelijking van een lijn door twee punten 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3