De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Oplossing in verband met optimalisatieprobleem

 Dit is een reactie op vraag 87385 
-kostenfunctie: 100+0.5x+B
-vul Q in kostenfunctie?Zo? 100+0.5(6000-2000p)+B ??
-opbrengst: (6000-q)/2000)q
-winstfunctie: (6000-q)/2000)q - 100-0.5x-B ??

Zonder rekening te houden met kosten van een Bod in de kostenfunctie kom ik uit op winst max op 2500 eenheden en prijs van 1.75€. Dus ik ben in de war door de B, begrijp nog altijd niet zo goed hoe je die erin verwerkt.

abdel
Student universiteit België - vrijdag 4 januari 2019

Antwoord

Hallo Abel,

Essentieel is dat je systematisch werkt, daarbij hoort een zorgvuldige notatie. In elke functie komt een is-gelijk-teken voor, waarmee je goed aangeeft wat je met een bepaalde formule berekent. Wanneer je dit niet doet, dan weet je zelf niet meer wat de betekenis is van bepaalde berekeningen en verdwaal je hopeloos. gebruik ook niet twee verschillende variabelen (x en q) voor dezelfde grootheid, ook dit is verwarrend.

Je denkwijze bij de start is goed, noteer zorgvuldiger:
Kostenfunctie: K=100+0,5q+B

Dan: q=6000-2000p, dus:
K=100+0,5(6000-2000p)+B
Vereenvoudigen:
K=100+3000-1000p+B
K=-1000p+3100+B

Voor de opbrengst O geldt:
O=q·p
Vul op dezelfde wijze de formule voor q in, werk haakjes netjes weg, zoals ik in mijn vorige antwoord aangaf. Je eindigt met een vergelijking in de vorm:
O=.......
Op de stippeltjes vind je een andere formule dan welke je in jouw vraag noemt. Netjes invullen van de juiste formule op de plaats van de juiste letter levert je de correcte vergelijking.

Volg dan verder het stappenplan uit mijn eerste antwoord.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 4 januari 2019



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3