De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Verschil tussen an, an+1 en an+2 op GR

Hallo,

Mijn naam is Fleur. Ik doe wiskunde A in de 5e klas VWO en we hebben het nu over 'rijen en veranderingen'. Hierbij werken we met een GR.

Mijn vraag: soms moeten we op de GR werken met $a_n = a_{n-1} +7$, soms is het $a_{n+1} = a_{n-1} +7$ en soms is het $a_{n+2} = a_{n-1} +7$.
  • Wanneer moet welke en wat is het verschil?

Fleur
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 28 oktober 2018

Antwoord

Er is niet veel verschil, behalve in de uiterlijke verschijning.
Stel je voor dat je in de getalrij op de n-de plaats staat, dus bij an
Je eerste formule zegt dan deze term gelijk is aan de vorige term plus 7.

De tweede formule vertelt je dat de eerstvolgende term gelijk is aan de vorige term plus 7.

De derde formule vertelt je dat de term die twee stappen verderop komt gelijk is de vorige term plus 7.

Maar het is vast handiger als je je vraag illustreert met een concreet voorbeeld en het type GR vermeldt.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 28 oktober 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3