De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Interkwartielafstand

Ik moet de interkwartielafstand + mediaan handmatig berekenen. Een frequentietabel met waarden is gegeven.

Omvang van de steekproef is n = 85 leerlingen

Mediaan $\to$ n = 85 (oneven aantal)
Het 43ste getal is de mediaan?

Q1 $\to$ getal 1 t/m getal 42
Het gemiddelde van getal 21+22 is Q1 ?

Q3 $\to$ getal 44 t/m getal 85
Getal 65 is Q3?

Welke regel is er om te weten welk het getal het is aangezien een oneven getal niet deelbaar is door 2....

Interkwartielafstand = Q3-Q1

Tim B.
2de graad ASO - zaterdag 9 juni 2018

Antwoord

Het lijkt me sterk dat het nummer van een persoon bepaalt of zij/hij een mediaan is.

De definitie van de mediaan is de meetwaarde $M$ met de eigenschap dat het aantal personen met meetwaarde ${}\le M$ ten minste de helft is en dat het aantal personen met meetwaarde ${}\ge M$ ook ten minste de helft is.

De kwartielgrenzen hebben dezelfde eigenschap, maar dat met telkens een kwart.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 9 juni 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3