De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Overgangsmatrices

Je krijgt volgende overgangsmatrix
W       B     R
0,6 0,3 0,1 W
0,3 0,4 0,5 B
0,1 0,3 0,4 R
Deze gaat over het weer. W = warm B = bewolkt R = Regen

Dus als het vandaag warm is is de kans op regen voor morgen = 0,1 of als het vandaag regent dan is de kans op bewolkt weer voor morgen 0,5.

Ik moet nu de kans bepalen dat het morgen warm weer is.
Ik heb al A2 gedaan:
W       B        R
0,46 0,33 0,25 W
0,35 0,4 0,43 B
0,19 0,27 0,32 R
Maar nu weet ik niet meer hoe ik verder moet.

Liesbe
3de graad ASO - zaterdag 10 maart 2018

Antwoord

Hallo Liesbeth,

Ik vraag me af of je de vraag wel goed hebt overgenomen. Je wilt de kans berekenen dat het morgen warm weer is. Maar je geeft zelf al aan dat deze kans afhangt van het weer van vandaag. Immers:
  • Als het vandaag warm is, dan is de kans op morgen warm weer 0,6;
  • Als het vandaag bewolkt is, dan is de kans op morgen warm weer 0,3;
  • Als het vandaag regent, dan is de kans op morgen warm weer 0,1.
Heb je gegevens over het weer van vandaag?

Met de matrix A2 kan je op dezelfde manier voorspellen wat het weer overmorgen wordt, als je het weer van vandaag weet. Bijvoorbeeld:

Als het vandaag regent, dan is de kans op bewolkt weer voor overmorgen 0,43.

Hopelijk kom je er zo uit. Zo niet, stel dan gerust een vervolgvraag, maar let er dan op dat je alle gegevens doorgeeft en daarbij de complete vraag. OK?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 maart 2018
 Re: Overgangsmatrices 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3