De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vector

 Dit is een reactie op vraag 85627 
Hallo Gilbert,
Hoe kom jij trouwens op de sommen 4a-5b+c? Ik doe het namelijk door 2p den 3q op te tellen, maar daarbij krijg ik geen 4...

ester
Student hbo - zondag 28 januari 2018

Antwoord

Hallo Ester,

Jouw vraag is mij niet duidelijk. Bij stap 1 stel ik:
p·r1 + q·r2 = r3

Invullen van de gegeven r1, r2 en r3 levert:
p(2a-3b+c) + q(3a-5b+2c) = 4a-5b+c

Hier komt 4a-5b+c tevoorschijn: dit is immers r3.
Vervolgens links haakjes wegwerken, rechts laat ik gewoon staan:
2pa -3pb +pc +3qa -5qb +2qc = 4a-5b+c

Links sorteren op a, b en c, rechts nog even laten staan zoals het staat:
2pa +3qa -3pb -5qb +pc +2qc = 4a-5b+c

Nu links a, b en c buiten haakjes halen:
(2p+3q)a + (-3p-5q)b + (p+2q)c = 4a-5b+c

Zowel het aantal a-tjes, b-tjes als c-tjes moet links en rechts gelijk zijn, dus:

2p+3q= 4
-3p-5q=-5
p+2q= 1

Is je probleem hiermee opgelost? Zo niet: laat dan wat nauwkeuriger weten bij welke stap je de draad kwijtraakt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 28 januari 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3