De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Coëfficiënt berekenen

Coëfficiënt berekenen van x9 in (x2-2x)6. Kan je mij hiermee helpen, aub? Ik weet wel hoe ik het moet oplossen, maar door dat minteken gaat alles fout bij mij.

Tim
Student universiteit België - dinsdag 23 januari 2018

Antwoord

Ergens in de uitwerking van $(x^2-2x)^6$ staat:

$
... + \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
p \\
\end{array}} \right)\left( {x^2 } \right)^{6 - p} \cdot \left( { - 2x} \right)^p + ...
$

De kunst is nu om te achterhalen wat $p$ is:

$
\begin{array}{l}
... + \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
p \\
\end{array}} \right)\left( {x^2 } \right)^{6 - p} \cdot \left( { - 2x} \right)^p + ... \\
... + \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
p \\
\end{array}} \right)x^{12 - 2p} \cdot ( - 2)^p \cdot x^p + ... \\
... + \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
p \\
\end{array}} \right)x^{12 - p} \cdot ( - 2)^p + ... \Rightarrow p = 3 \\
\end{array}
$

De coëfficiënt wordt dan:

$
c_3 = \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
3 \\
\end{array}} \right) \cdot \left( { - 2} \right)^3 = 20 \cdot - 8 = - 160
$

Opgelost?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 23 januari 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3