De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Modulus grote integers

 Dit is een reactie op vraag 85397 
Als r1,r2 negatief is lukt dit niet. waarom eigenlijk niet?
Neem N=467 mod 17 = 8. Neem de eerste 2 cijfers 46 mod 17 = -5
-5 voor het derde cijfer 7 is -57 mod 17 = 11

Herman
Ouder - dinsdag 19 december 2017

Antwoord

Kort en goed: omdat het om cijfers van natuurlijke getallen gaat moeten we altijd positief werken, dus $46\equiv 12\pmod{17}$, en dus $467\equiv127\pmod{17}$.
Als je echt met die $-5$ zou willen werken dan moet je mijn vorige antwoord nog even goed lezen; de juiste manier van werken is dan: $467=46\cdot10+7\equiv -5\cdot10+7 =-43$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 19 december 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3