De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Getallenlichamenzeef

De getallenlichamenzeef is een algoritme om samengestelde getallen te ontbinden in priemfactoren. Kunt u zeggen hoe dit in haar werk gaat om bijvoorbeeld 56 te factoriseren?

Herman
Ouder - zondag 10 december 2017

Antwoord

Zoals je op de wikipediapagina (zie link hieronder) is die zeef vooral effectief bij zeer grote getallen. Voor een getal als $56$ is de kwadratische zeef beter geschikt.

De eerste stap is een polynoom van niet al te grote graad te maken waarvan de complexe nulpunten een ingrediënt voor de rest van de procedure vormen. Dat gaat via $\sqrt[d]{56}$, met name het gehele deel daarvan. Voor kleine getallen is $d=2$ handig, het gehele deel van $\sqrt{56}$ is gelijk aan $7$.

Vervolgens schrijf je $56$ in basis $7$. Er komt $56=7^2+7$ en je neemt dan $f(x)=x^2+x$. In dit geval ben je klaar want $f$ is reducibel, $x^2+x=x\cdot(x+1)$ en daarmee is de factorizering al gevonden: $56=7\cdot(7+1)=7\cdot8$.

In het algemeen werk je in een deelring van het lichaam der complexe getallen, namelijk $\mathbb{Z}[\theta]$, waar $\theta$ een nulpunt van $f$ is. Alles is er op gericht twee getallen te vinden die modulo $N$ (het te ontbinden getal) hetzelfde kwadraat hebben, en dat kost nogal wat moeite, zoals je op de wikipediapagina kunt lezen.

Zie Wikipedia: Getallenlichaamzeef

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 10 december 2017
 Re: Getallenlichamenzeef 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3