De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Normale verdeling

Een groot verpakkingsbedrijf met 10.000 werknemers houdt de tijden bij die nodig zijn om 50 kartonnen dozen in elkaar te steken. Zo kan het de efficiëntie van de werknemers meten. Na jaren van meting stelt de directie vast dat deze tijden normaal verdeeld zijn, met een verwachte tijd van 48 minuten (en variantie 15).
a) Van hoeveel werknemers kan de directie verwachten dat ze er meer dan een uur voor nodig zullen hebben?
Ik heb gedaan Z = 0,8 en P(z$>$0,8)=0,2119 dus ik kom op 10000 . 0,2119 = 2119 arbeiders, maar de uitkomst zou 10 zijn. Wat doe ik fout?

Celine
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 5 december 2017

Antwoord

Ik zou bijna zeggen: alles.
Wat is $z$ en waarom bepaal je de kans dat $z$ groter is dan $0.8$?
Noem de benodigde tijd eens $T$. Gevraagd wordt $1 0000\times P(T $>$ 60)$ (want $T$ is in minuten genomen.
Dan is
$$
\frac{T-48}{\sqrt{15}}
$$
standaard normaal verdeeld; je moet dus de kans bepalen dat ee standaard-normaal verdeelde stochast groter is dan $12/\sqrt{15}$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 december 2017
 Re: Normale verdeling 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3