De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Waarom is de trendlijn in Excel anders dan de eigen berekening?

Ik heb een reeks gegevens ingegeven in Excel om daarmee een puntenwolk te tekenen. De puntenwolk is ellipsvormig en dus hebben we geleerd dat er een lineair verband is (bepaald door een typische rechte)
Nu kunnen we die vergelijking van die "typische rechte" vinden door:
y = ygem + (x-xgem)*sy/sx (positieve samenhang)

met sx = standaardafwijking van xwaarden (steekproef)
met xgem = gemiddelde van de xwaarden

mijn uitkomst is dan y = 39,9x + 5,1

Daarna hebben we gezien dat je in excel een lineaire trendlijn kan toevoegen met de vergelijking erbij.

Maar deze geeft een ander resultaat:
y = 37,8x + 5,7

Hoe komt dat?

In alle andere oefeningen is dit ook telkens verschillend.

Dit zijn de gegevens:

x y
0,64 29
0,22 17
0,85 38
0,52 21
0,02 4
0,02 2
0,21 16
0,19 21
0,05 7
0,2 12
0,01 3
0,05 7
0,81 35
0,53 25
0,18 20
0,06 8
0,28 17
0,07 9
0,01 1
0,08 10

Joris
3de graad ASO - zondag 19 november 2017

Antwoord

Ik heb je puntenwolk geplot en ik vind hem er niet echt ellipsvormig uitzien.
q85231img1.gif
De vraag is dus of het passend is hier je formule te gebruiken.
Programma's als Excel gebruiken altijd de kleinste-kwadratenmethode, zie de link hieronder.

Zie Wikipedia: kleinste-kwadratenmethode

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 19 november 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3