De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Resulterende trilling

 Dit is een reactie op vraag 84873 
Die formules hebben we gewoon gekregen en ik zie dat je een optellingformule heb gebruikt voor y1 en niet voor y2. En hoe komt je aan die $\pi$/36? Dat snap ik even niet

Suys S
Student Hoger Onderwijs België - zondag 6 augustus 2017

Antwoord

Het waarom is eigenlijk eenvoudig: je wilt $r\sin x+s\cos x=A\sin(x+\alpha)$; werk het rechterlid uit:
$$
A\cos\alpha\sin x+A\sin\alpha\cos x
$$Dan volgt $r^2+s^2=A^2(\cos^2x+\sin^2x)$.
Wat $\pi/36$ betreft, reken maar na:
$$
\frac\pi9=\frac\pi{12}+\frac\pi{36}
$$Naschrift: ik heb je scan gezien en ik zie dat je $s$ zeker fout is, maar waarom kan ik niet zeggen: je laat niet zien hoe je er aan komt (bij de $r$ overigens ook niet). Verder hebben jouw $r$ en $s$ kennelijk een vaste betekenis: ik heb gegokt dat $r$ bij de sinus gaat en $s$ bij de cosinus, staat dat ook in jouw recept? Verder is je uitwerking niet echt informatief. Wat uitleg in woorden doet wonderen, dat helpt ook als je het later nog eens naleest.

Overigens heb ik in de oorspronkelijke vraag bij $y_1$ een $\sin$ in plaats van een $\cos$ gelezen. De berekening met de correcte $y_1$ is als volgt:
Als je eerst een tijdje exact rekent, met gonioformules dan schrijf je eerst
$$
7\cos(3.5t+\pi/9)=7\cos(3.5t+\pi/12)\cos(\pi/36)-7\sin(3.5t+\pi/12)\sin(\pi/36)
$$en dan tel je $y_1$ en $y_2$ bij elkaar op:
$$
(12-7\sin(\pi/36))\sin(3.5t+\pi/12) + 7\cos(\pi/36)\cos(3.5t+\pi/12)
$$Als je $A^2$ uitrekent krijg je $193-168\sin(\pi/36)$ en de wortel daaruit is ongeveer $13$.
Daarnaast moet je $\alpha$ zó bepalen dat $A\cos\alpha=(12-7\sin(\pi/36))$ en $A\sin\alpha=7\cos(\pi/36)$. Dan vind je dus
$$
y_3=A\sin(3.5t+\pi/12+\alpha)
$$De cosinusvorm is nu makkelijk, je kunt immers $\sin x=\cos(x-\pi/2)$ gebruiken.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 augustus 2017
 Re: Re: Re: Resulterende trilling 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3