De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Syllogistiek

 Dit is een reactie op vraag 84805 
Duidelijke uitleg. Kan aan de hand van een Venn diagram ook het
volgende probleem uitgelegd worden :
Alle P zijn M
Sommige M zijn geen S

Conclusie : Sommige S zijn geen P
Deze conclusie blijkt niet juist te zijn, maar waarom?

Dirk
Ouder - donderdag 20 juli 2017

Antwoord

Teken een Venn-diagram met drie ovalen, $P$, $M$, en $S$, die elkaar op alle mogelijke manieren snijden (de cirkels met straal $1{,}5$ om de drie punten $(1,0)$, $(0,1)$, en $(-1,0)$ bijvoorbeeld). De stukken van $P$ die buiten $M$ steken zijn leeg, daar kun je het teken $\emptyset$ in zetten. In de stukken van $M$ die buiten $S$ liggen kun je stippen zetten; die symboliseren de tweede eis. Nu zie je dat de stukken van $S$ die buiten $P$ liggen nog geen stip hebben, zet daar ook $\emptyset$ in. Nu heb je een situatie waarin aan de premissen voldaan is maar niet aan de conclusie.
Als je de punten een label geeft zie je dat je kunt $M=\{0,1\}$, $P=\{0\}$, en $S=\emptyset$ kunt nemen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 20 juli 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3