De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Correlatiecoëfficiënt

Beste,

We hebben een meetreeks:
 X	 Y
1 2
2 5
3 6
4 7
5 5
6 6
7 8
8 7
9 8
10 11
We trekken in excel twee lijnen hier doorheen
f1=ax+b
en
f2=cx (intercept 0)

We hebben we volgende waardes van de coëfficiënten:
a=0,67
b=2,80
en
c=1,07

de correlation coefficient r2=0,74 voor f1
Dit is Pearson r in het kwadraat.
In Excel: =R.KWADRAAT(B2:B11;A2:A11)
of =PEARSON(B2:B11;A2:A11)^2

Onze vraag is welke formule moet je toepassen (analytisch) om de correlation coefficient r2 van de tweede functie (intercept 0) f2 te berekenen?
Excel geeft een waarde (in de grafiek met trend lijn)
r2=0,4067

Bedankt

Awad &
Student hbo - maandag 3 juli 2017

Antwoord

Dit kun je vinden op: Wikipedia: Coefficient of determination
In het kort:
Bereken het gemiddelde y-streep van de y waarden.
Bereken de som van het kwadraat van de afwijkingen van de y-waarden van dit gemiddelde.
Noem deze som SStot

Bereken de functie waarden fi als 1,0727·Xi (ik heb als c hier gekozen de waarde die Excel hier geeft)
Bereken de som van de kwadraten van de afwijkingen van Yi van fi
Noem deze som SSres
Bereken nu R2=1-SSres/SStot

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 6 juli 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3