De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Parametervergelijking

De parameter a∈R is zo dat een van de oplossingen van de vierkantsvergelijking 4x2 −15x + 4a3 = 0 gelijk is aan het kwadraat van de andere oplossing. In welk van de volgende intervallen liggen alle mogelijke waarden van a?

$<$A$>$ [0,5]
$<$B$>$ [−1,4]
$<$C$>$ [−2,3]
$<$D$>$ [−3,2]

Ik heb geprobeerd om de buitenste waarden van de intervallen in te vullen om vervolgens mijn oplossingen te vergelijken, maar deze werkmethode pakt veel te veel tijd en heb het juist antwoord toch niet kunnen vinden. Weet u hoe je deze vraag op een efficiënte manier kunt oplossen?

Dank u

Yasmie
3de graad ASO - dinsdag 27 juni 2017

Antwoord

De eindpunten van de intervallen hebben niet noodzakelijk de gewenste eigenschap. (Dat heb je waarschijnlijk al ontdekt.) Het gaat er om het interval aan te wijzen waar alle mogelijka $a$'s in zitten.
Je kunt die $a$'s bepalen door het linkerlid te ontbinden: $4(x-p)(x-p^2)$ Gebruik het gegeven: er zijn twee oplossingen en een is het kwadraat van de ander). Door uitvermenigvuldigen vind je dat $4x^2-15x+4a^3=4x^2-4(p+p^2)x+4p^3$. Dat impliceert dat $p^3=a^3$ en dus $p=a$. Gevolg: $4(a+a^2)=15$; nu kun je de $a$'s bepalen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 28 juni 2017
 Re: Parametervergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3