De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Hoogtelijn driehoek

 Dit is een reactie op vraag 84632 
Beste

Bedankt voor uw antwoord. Helaas lukt het mij nog steeds niet.

Ik kom de volgende vergelijking uit:
(QP.PC)/2 = (AD.DC)/4
Vervolgens vul ik de waarde van de vergelijking in.

((((36-x)/36).h).(36-x))/2 = 36h/4

Maar hier blijf je toch met die onbekende h zitten?
Ruud

Ruud
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 17 juni 2017

Antwoord

Hallo Ruud,

Voor de overzichtelijkheid geef ik hier nog eens de betreffende figuur weer:

q84640img4.gif

Jouw vergelijking is onjuist. De lijn QP moet de oppervlakte van de complete driehoek ABC in twee gelijke delen verdelen, niet alleen het rechter deel ADC. De vergelijking wordt dan:

(QP·PC)/2 = (AD·BC)/4

Ingevuld levert dit:

((((36-x)/36).h).(36-x))/2 = 50h/4

Hiermee is het probleem van de onbekende h niet opgelost, maar deze h valt uit je vergelijking. Iets overzichtelijker genoteerd is:

q84640img1.gif

Je kunt links en rechts van het is-gelijk-teken delen door h, je krijgt:

q84640img2.gif

Verder uitwerken levert:

q84640img3.gif

Uiteraard is alleen de oplossing x=6 relevant.

OK zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 17 juni 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3