De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Suikervraagstuk

Beste,

De massa X van de dozen suiker (van 1kg) van een suikerfabrikant is normaal verdeeld N (u en sigma = 10g). Regelmatig controleert men de massa van deze dozen aan de hand van een willekeurige steekproef van 20 dozen.
  • Bepaal de gemiddelde massa u dat een doos moet hebben opdat bij de controle de kans om minstens één doos met een massa kleiner dan 1 kg te vinden, slechts 0,1 procent zou bedragen.
Ik was bezig met herhalingsoefeningen tot ik plots vast kom te zitten met deze oefening. Ik zou het enorm appreciëren als iemand me kon helpen.

MVG
Jaris

jaris
3de graad ASO - zondag 28 mei 2017

Antwoord

Hallo Jaris,
  • De doet 20 keer een waarneming (massa meten),
  • Steeds zijn maar twee uitkomsten mogelijk: succes (massa is voldoende) of mislukking (massa is onvoldoende),
  • De kans op succes (en dus op mislukking) is constant,
  • Je let op het aantal keer succes (of aantal keer mislukking).
Dit zijn typisch kenmerken van een binomiale kansverdeling. In jouw geval moet je eerst oplossen:

Bepaal pmislukking zodanig dat p(aantal mislukkingen$\ge$1)=0,001.

Volgens de complementregel geldt:
p(aantal mislukkingen$\ge$1) = 1-p(aantal mislukkingen=0)
ofwel:
p(aantal mislukkingen$\ge$1) = 1-p(aantal succes=20)

We moeten dus vinden:
1-p(aantal succes=20)=0,001
p(aantal succes=20)=0,999

De kans op 20 keer succes is (psucces)20, dus moet gelden:

(psucces)20=0,999
psucces=0,9991/20

Vanaf nu is de vraag: wat moet de gemidddelde massa van dozen suiker zijn, opdat de kans dat een willekeurige doos zwaarder is dan 1 kg gelijk is aan 0,9991/20?

Maak bij vragen over de normaalverdeling altijd een schets. Bij deze vraag ziet die er zo uit:

q84501img1.gif

Ik vind een gemiddelde waarde van 1038,9 gram, jij ook?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 28 mei 2017
 Re: Suikervraagstuk 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3