De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Extremumvraagstuk vuurpijl

 Dit is een reactie op vraag 84484 
Maar xp = yp = 50m en trekt die van elkaar is 0. Enkel die y coördinaten van die vuurpijl en boom zijn anders

Suys S
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 26 mei 2017

Antwoord

Hallo Suys,

Waarom denk je dat xP = yP = 50 m? Wanneer je zorgvuldig een schets maakt, zie je dat dit onjuist is:

q84485img1.gif

Wellicht bedoel je xP = xT, maar de afstand van top van de boom naar de vuurpijl hoeft niet minimaal te zijn wanneer de vuurpijl recht boven de boom is.

In de figuur zie je dat de horizontale zijde van het driehoekje gelijk is aan (50-xP), de verticale zijde is (yP-30).
Vul voor yP jouw formule in, en stel dan met Pythagoras een formule op voor de lengte PT. Vervolgens kan je met behulp van de afgeleide de minimale waarde van PT vinden.

Tip: met Pythagoras kan je vrij gemakkelijk een formule opstellen voor (PT)2. Je kunt ook de afgeleide van deze formule gebruiken. Immers, wanneer (PT)2 minimaal is, dan is PT ook minimaal. De afgeleide van de formule voor (PT)2 is eenvoudiger.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 26 mei 2017
 Re: Re: Re: Re: Extremumvraagstuk vuurpijl 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3