De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Domein bepalen van een ongelijkheid

De opgave is de volgende:

Bepaal het domein van s, als (s-1)/(1-2s) de sinus van de hoek alpha is.
Ik weet dat een sinuswaarde steeds tussen -1 en 1 ligt. Dus je krijgt de volgende ongelijkheid (met

-1$\le$ (s-1)/(1-2s)$\le$ 1
als ik deze probeer verder uit te werken krijg ik het volgende:
s $\le$ 0 $\le$ -3s

Hoe werk ik dit verder uit?

Camill
3de graad ASO - woensdag 8 februari 2017

Antwoord

Dat was niet zo handig: met $1-2s$ vermenigvuldigen houdt alleen de ongelijkheden intact als $1-2s $>$ 0$, dus als $s $<$ \frac12$.
Als je deze weg wilt volgen moet je als volgt werken:
geval 1: $1-2s $>$ 0$, dan levert je vermenigvuldiging wat je had maar samen genomen met $s $<$ \frac12$. Je hebt dan dus $s\le0$ en $s\le0$ (van $0\le-3s$) en $s $<$ \frac12$.
Geval 2: $1-2s $<$ 0$, dan kom je uit op $s\ge0\ge-3s$ samen met $s $>$ \frac12$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 februari 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3