De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vereenvoudigen vergelijking

Ik zat laatst te denken, waarom mag je bij een vergelijking wortels trekken, of kwadrateren aan beide kanten. Theoretisch gezien doe je bij de volgende vergelijking het volgende:

√y = x

om deze vergelijking op te lossen, kwadrateren we beide kanten. We krijgen nu

y = x2

Wat er nu eigenlijk gebeurt is het volgende

√y·√y = x·x

de linker kant wordt dus met √y vermenigvuldigd, de rechterkant met x. Waarom mag dit eigenlijk, de regels zijn toch, wat je aan de linker kant doet moet je ook aan de rechter kant doen.

Dus links 3 aftrekken betekent rechts 3 aftrekken. In dit geval, links vermenigvuldigen met √y betekent rechts vermenigvuldigen met √y en dus niet met x. Wat ik nu stel geld niet, maar waarom eigenlijk niet?

Mees
Student universiteit - dinsdag 7 februari 2017

Antwoord

Je vermenigvuldigt links en rechts met hetzelfde want $\sqrt y=x$

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 februari 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3