De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vrije variabele in een aangevulde matrixstelsel

Hallo,

Neem het volgende stelsel, dat in gereduceerde echelonvorm staat.

x1 + 2·x2 - 15·x5 = -67
x3 + 13·x5 = 53
x4 - x5 = -6
0 = 0 (weggevallen bij het vegen vh stelsel)

Mijn vraag: er wordt hier gesproken van vrije variabelen, maar ik kan niet helemaal vat krijgen op dit begrip. Het stelsel is in mijn ogen onoplosbaar 3 vergelijking 5 variabelen, dus twee onbekenden (waarom mag deze waarde gekozen worden). Kan iemand mij dit begrip beter uitleggen?

Groetjes,

Oscar Kromhof

oscar
Student universiteit - donderdag 11 februari 2016

Antwoord

Hallo

Als er in de gereduceerde vorm evenveel vergelijkingen als onbekenden zijn, is er juist één oplossing.
Als er meer vergelijkingen zijn, is de kans klein dat deze oplossing ook voldoet aan deze bijkomende vergelijkingen en is er dus geen oplossing.
Als er meer onbekenden zijn (zoals in jouw geval), mag men deze onbekenden een willekeurige waarde (vrije variabelen) geven, zodat er terug evenveel onbekenden als vergelijkingen zijn.
In jouw voorbeeld kan men x2 en x5 als vrije variabelen nemen.

Stel : x2 = m en x5 = k
De vergelijkingen worden dan :
x1 = -67 -2m +15k
x2 = m
x3 = 53 - 13k
x4 = -6 + k
x5 = k

Dit levert dan oneindig veel oplossingen.

Neem bv. m = 1 en k = 4
De oplossing is dan :
x1 = -67-2+60 = -9
x2 = 1
x3 = 53-52 = 1
x4 = -6+4 = -2
x5 = 4

Of neem m = 3 en k = 5
De oplossing is dan:
x1 = -67-6+75 = 2
x2 = 3
x3 = 53-65 = -12
x4 = -6+5 = -1
x5 = 5

Zo kun je dus oneindig veel oplossingen bedenken door m en k gewoon een willekeurige waarde te geven.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 11 februari 2016
 Re: Vrije variabele in een aangevulde matrixstelsel 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3