|
|
\require{AMSmath}
Grens bepalen
Beste,
Gegeven zijn de volgende functies: f(x)=1/4x2 en g(x)=-4/x2. De lijn x=a met a$>$0 snijdt de grafiek van f in C en de grafiek van g in B. De lijn x=-a snijdt de grafiek van f in D en de grafiek van g in A. De grafiek van f deelt de rechthoek ABCD in 2 stukken met gelijke oppervlaktes. Nu wordt de waarde van a gevraagd.
Zelf bedacht ik om de oppervlakte van het gehele vierkant te berekenen, dit door 2 te delen, daarna met primitveren de oppervlakte te bepalen van dit gelijk te stellen aan de door 2 gedeelde oppervlakte. Hierdoor kom ik op a=6, echter is dit niet het correcte antwoord. Dat is namelijk a=4√48.
Zou u mij kunnen helpen met het oplossen hiervan? Alvast bedankt!
Atena
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 9 februari 2016
Antwoord
Hallo Atena,
Zie hieronder de schets:

Wanneer de rechthoek in 2 gelijke delen verdeeld wordt, dan wordt de rechter helft ook in twee gelijke delen verdeeld. Dat scheelt weer werk. De eis is dat het grijze oppervlak I even groot is als het groen+gele oppervlak II+III, beide zijn dus de helft van de oppervlakte van de rechter helft van de rechthoek (I+II+III).
Deze halve rechthoek (I+II+III) heeft zijden a (in x-richting) en 1/4a2+4/a2/ (in y-richting). De oppervlakte is dan: Opp I+II+III = 1/4a3+4/a
Oppervlakte I bereken je door eerst de oppervlakte van rechthoek I+II te berekenen, en daarvan oppervlakte II af te trekken. Ik vind:
Opp I+II = 1/4a3 Opp II = integraal voor x van 0 naar a van f(x)=1/4x2 Opp II = 1/12a3
Zodat: Opp I = 1/4a3 - 1/12a3 = 2/12a3
Twee keer opp.I moet gelijk zijn aan opp. I+II+III, dus:
4/12a3 = 1/4a3+4/a
Wanneer je a oplost, kom je inderdaad uit op 4√48
Jij nu ook?

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 9 februari 2016
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2025 WisFaq - versie 3
|