Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Afgeleiden van rationale functies

 Dit is een reactie op vraag 77490 
dus ik moet de parameters zoeken : p, q en s
f(x) = px2+qx-1/2x+s ( dus grote breukstreep stelt de / voor)

- een verticale asymptoot x=3/2;
- nulwaarde voor x=1/2;
- de raaklijn in (1,f(1)) heeft als richtingscoëfficiënt 1.

Ik weet niet hoe ik hieraan moet beginnen

joana
3de graad ASO - vrijdag 22 januari 2016

Antwoord

Ik denk dat je bedoelt:
f(x)=(px2+qx-1)/(2x+s)
Verticale asymptoot x=3/2:
2x+s=0 voor x=3/2: 2·3/2+s=0, 3+s=0, s=-3

Dus f(x)=(px2+qx-1)/(2x-3)
f1/2=0: p·1/22+q·1/2-1=0, p/4+q/2-1=0, p+2q=4

de raaklijn in (1,f(1)) heeft als richtingscoëfficiënt 1,dus:
f '(1)=1
Differentieer f, vul x=1 in en stel het resultaat gelijk aan 1.
Dit levert ook een uitdrukking op waarin p en q voorkomen.
Samen met p+2q=4 levert dit een stelsel op dat je kunt oplossen.
Dan heb je p en q.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 22 januari 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics