De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kansverdelingen

Beste wisfaq,

Ik heb een vraag die gaat over de poisson verdeling:

Het aantal producten van een bepaald merk dat door een winkelier per dag verkocht wordt is poisson verdeeld met gemiddelde 1. De voorraad wordt eenmaal per week aangevuld. Hoeveel producten moeten er minstens voorradig zijn opdat de winkelier met minstens 90% zekerheid de volgende week toekomt? (De winkel is 5 dagen per week geopend)
eerst het gemiddelde per dag omzetten naar per week ==$>$ 5


Ik dacht ik stel hier 0.9 = P(X=a)= (e-5*5a)/a!. Hier kan ik echter a niet uithalen?

Alvast bedankt!

Philip
Student universiteit België - dinsdag 22 december 2015

Antwoord

P(X$\le$a)$\ge$0,95 Cumulatieve poisson tabel (mu=0,05) en kijken wanneer je boven de 0,9000 komt. Je kunt ook alle waarden handmatig uitrekenen en optellen.
Ik krijg P(X$\le$8) = 0,9319 dus beginvoorraad is 8.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 23 december 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3