De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Algebra

Goedenavond,

Ik heb een vraag over de volgende som:
-(x+y) - (x-y)2. Ik heb eerst (x-y)2 uitgerekend en kom dan op een eind antwoord van -x-y-x2+2xy+y2.

Maar het antwoordenboek geeft als antwoord -x-y-x2-2xy-y2.

Ze hebben het antwoord van (x-y)2 weer tussen haakjes gezet terwijl je het al uitgerekend hebt.
Mijn vraag is welke juist is.

mvg,
Linda

linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 13 december 2015

Antwoord

Geen van tweeën! Ik zou dat zo doen:

$-(x+y)-(x-y)^2=$
$-x-y-(x^2-2xy+y^2)=$
$-x-y-x^2+2xy-y^2$

Die $-$ van $-(x-y)^2$ slaat op $(x-y)^2$, maar je moet dan eerst het kwadraat nemen. Om misverstanden te voorkomen zet je het resultaat $x^2-2xy+y^2$ even tussen haakjes. Je vergeet dan niet dat de $-$ voor alle termen geldt.

$-(x^2-2xy+y^2)=-x^2+2xy-y^2$

Er is geen ontkomen aan!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 14 december 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3