De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe werkt stap 4 RSA sleutels maken

Ik en een vriend van mij hadden eerder een vraag gesteld over de werking van RSA. Wij hebben toen een link gekregen naar oud lesmateriaal. We komen allebei niet uit wat er bedoeld wordt bij stap 4 sleutels maken. Zie hoofdstuk 23.
Kunt u dit misschien uitleggen?

Max
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 29 november 2015

Antwoord

Op Decoderen RSA staat het uitgelegd. Je moet natuurlijk wel de inverse kunnen berekenen. Vraag maar 's aan je docent hoe dat zit!

Berekening

Eerst de ggd van 12345 en 99484 berekenen

99484 = 8 · 12345 + 724 $\to$ 724 = 99484 - 8 · 12345
12345 = 17 · 724 + 37 $\to$ 37 = 12345 - 17 · 724
724 = 19 · 37 + 21 $\to$ 21 = 724 - 19 · 37
37 = 1 · 21 + 16 $\to$ 16 = 37 - 1 · 21
21 = 1 · 16 + 5 $\to$ 5 = 21 - 1 · 16
16 = 3 · 5 + 1 $\to$ 1 = 16 - 3 · 5

Nu terugrekenen:

1 = 16 - 3 · 5
1 = 1 · 16 - 3 · (21 - 1 · 16)
1 = 4 · 16 - 3 · 21
1 = -3 · 21 + 4 · (37 - 1 · 21)
1 = -7 · 21 + 4 · 37
1 = 4 · 37 - 7 · (724 - 19 · 37)
1 = 137 · 37 - 7 · 724
1 = -7 · 724 + 137 · (12345 - 17 · 724)
1 = -2336 · 724 + 137 · 12345
1 = 137 · 12345 - 2336 · (99484 - 8 · 12345)
1 = 18825 · 12345 - 2336 · 99484

Antwoord
de inverse van 12345 (mod 99484) is 18825

Controle

12345 · 18825 = 232394625
232394625 (mod 99484) = 1

Opdracht 29 gedaan? Laat maar 's zien!

Zie Hoe werkt RSA?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 29 november 2015



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb